1 . Web Service (SOAP) Nedir?
Web service dağıtık uygulamalarda kullanılmak üzere oluşturulmuş, RPC (Remote Procedure Call) modelini kullanan istemci sunucu mantığıyla çalışan bir protokol yapısıdır. SOAP yapılarında haberleşme XML formatında ve Tcp protokolü ile gerçekleştirilir. SOAP ta mesajlaşma üç şekilde yapılır. Bunlar,
. Metot Çağrımı
. Dönen (Cevap) Mesaj
. Dönen Hata Mesajıdır.
Bir SOAP mesajı bütünü XML yapısında dır ve Envelope olarak adlandırılmaktadır. Envelope ‘ların içinde header (başlık) ve body (gövde) olarak adlandırılan elemalar bulunur. Header elemanında bilginin bilgisi denen meta datalar vardır. Body kısmında ise fonksiyonlar, fonksiyona ait parametreler ve datalar bulunur. Header, her envelope ‘ ta bulunmak zorunda değildir fakat body elemanı muhakkak her envelope’ta bulunması gerekmektedir. Ayrıca envelope ta header elemanı varsa, bu eleman ilk sıradaki eleman olmalıdır.
Bir envelope’ ın fonksiyonların, bu fonksiyonlara ait parametrelerinin XML formatında olması, SOAP serialization olarak adlandırılmaktadır. Soap serialization, ortamdan bağımsızlığı beraberinde getirmektedir. Böylece işletim sistemi bağımsızlığı sağlanmış olur. Hangi platformda kullanılırsa kullanılsın sorunsuzca çalışacaktır.
2. SOAP Ne Amaçla Kullanılır?
Bir verinin kontrollü şekilde başka kullanıcılara paylaştırılması gereken durumlarda SOAP servisleri kullanmak daha verimli olacaktır. Kullanıcılara, veritabanımızı direkt olarak açmak yerinine soap mimarisiyle oluşturulan fonksiyonları kullandırmak hem iş planına uygun olacak hem de veri güvenliğini güçlendirecektir.